Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

TETRIS: Το Παιχνίδι που Βοηθά την Όραση!


Παίζοντας το δημοφιλές Video Game Tetris, έχει ανακαλυφθεί ότι βοηθά και βελτιώνει την όραση του ΤΕΜΠΕΛΙΚΟΥ ΜΑΤΙΟΥ!

Οι Καναδοί ερευνητές του πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ με την έρευνά τους, αποκαλύπτουν έναν αποτελεσματικό αλλά και 'διασκεδαστικό' τρόπο για την θεραπεία της Αμβλυωπίας!

Σκοπός της έρευνας, να βοηθήσουν τους ενήλικες που στην παιδική  ηλικία τους δεν διαγνώστηκε και θεραπεύτηκε ποτέ η αμβλυωπία!

Στην έρευνα αυτή, πήραν μέρος δεκαοχτώ (18) ενήλικες, οι οποίοι είχαν ένα αμβλυωπικό-τεμπέλικο μάτι, παίζοντας μόνο Tetris για δύο εβδομάδες. Το TETRIS είναι ένα είδος παζλ (puzzle), το οποίο θέλει μεγάλη συγκέντρωση.
Στο Tetris εξασκούνται και οι δύο οφθαλμοί ταυτόχρονα, καθώς το ένα μάτι παρακολουθεί το κομμάτι που κατεβαίνει, ενώ το άλλο την βάση του παζλ!
Το Tetris πράγματι παρουσιάστηκε πιο αποτελεσματικό από την παραδοσιακή μέθοδο του ´κλειστού ματιού´.

'καλύπτουμε το δυνατό μάτι για κάποιες ώρες, ώστε να αφήνουμε το πιο αδύναμο να δουλέψει'





Για να το επιβεβαιώσουν αυτό, ο Dr Robert Hess και οι συνάδελφοί του, στο πείραμα χρησιμοποίησαν ένα ειδικό ζευγάρι video γυαλιών με δυνατότητα τρισδιάστατης όρασης! Τα γυαλιά αυτά, άφηναν και τους δύο οφθαλμούς ανοιχτούς και ελεύθερους να δουλεύουν ταυτόχρονα.

Οι συμμετέχοντες - εθελοντές φορούσαν τα γυαλιά αυτά καθώς έπαιζαν TETRIS για δύο εβδομάδες επί μία ώρα την ημέρα.


Τα video γυαλιά επέτρεπαν στο ένα μάτι να παρακολουθεί το αντικείμενο που πέφτει και στο άλλο την συσσώρευση των κομματιών στη βάση του παιχνιδιού.

Παράλληλα, το δεύτερο γκρουπ των υπόλοιπων εννέα εθελοντών με αμβλυωπία έπαιζε TETRIS φορώντας τα τρισδιάστατα γυαλιά με το ένα μάτι καλυμμένο. Με απλά λόγια, έπαιζαν TETRIS με το τεμπέλικο μάτι.



Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, βρήκαν ότι η ομάδα που χρησιμοποιούσε και τους δυο οφθαλμούς, βελτιώθηκε η όραση του πάσχοντος ματιού τους, καθώς και η τρισδιάστατη αντίληψη της όρασης.

Σε αντίθεση, η ομάδα που είχε καλυμμένο το μάτι παρουσίασε σημαντική βελτίωση μόνο αφού αποκαλύφθηκε και το δεύτερο μάτι.

Ο Dr Hess υποστηρίζει μετά τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι η μέθοδος με το TETRIS θα μπορούσε να καταστεί μια εναλλακτική και πολύ χρήσιμη άσκηση για την βελτίωση της αμβλυωπίας, ειδικότερα στους ενήλικες που η παλαιότερη μέθοδος (το κλείσιμο του ματιού) δεν παρουσίασε έως και σήμερα κανένα αποτέλεσμα! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου