Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Αμβλυωπία ή Τεμπέλικο Μάτι



 
Αμβλυωπία είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο υπάρχει ελάττωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, χωρίς καμμία 'εμφανή' αιτία.

Η Αμβλυωπία διαφορετικά λέγεται ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΜΑΤΙ.
Η ελάττωση της όρασης είναι αποτέλεσμα κάποιων διαταραχών που εχουν υποστεί ο ένας ή και οι δύο οφθαλμοί και εάν θεραπευτούν έγγαιρα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία (μέχρι 9 ετών), τότε το πρόβλημα εξαλείφεται.

Οι βασικές μορφές της αμβλυωπίας είναι: 
Η Ανισομετρωπία. Φαινόμενο κατά το οποίο εμφανίζεται οποιαδήποτε διαφορά στο βαθμό ή στην διαθλαστική ανωμαλία (Μυωπία, Υπερμετρωπία ή Αστιγματισμός) μεταξύ των δύο οφθαλμών.
Με απλά λόγια, το ένα μάτι μπορεί να εμφανίζει πολύ μεγαλύτερη υπερμετρωπία από το άλλο ( λ.χ Δ.Ο + 6.ΟΟsph, Α.Ο + 1.00 sph) ή το ένα μάτι να έχει υπερμετρωπία και το άλλο μυωπία (λ.χ Δ.Ο -1.ΟΟsph, Α.Ο + 2.50sph).
Η ανισομετρωπία μικρού βαθμού είναι συχνότατο φαινόμενο και είναι μάλλον σπάνιο και τα δύο μάτια να είναι όμοια, όπως και όλα τα σημεία του σώματος.
Τα συμπτώματα δεν είναι εύκολα αντιληπτά, γιατί συνήθως το ένα μάτι είναι πιο δυνατό από το άλλο και προσπαθεί να λειτουργήσει δυόφθαλμα και 'φαίνεται' ότι αποκαθιστά την σωστή όραση. 

΄Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΛΑ'.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πιο αδύνατο μάτι να 'τεμπελιάζει' και ειδικά στις μικρές ηλικίες να μην μαθαίνει ποτέ να βλέπει σωστά!

Τα κύρια συμπτώματα της ανισομετρωπίας, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία του ασθενή είναι ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η ναυτία, σπάνια η φωτοφοβία αλλα κυρίως η κόπωση του παιδιού μετά από παρατεταμένη οπτική εργασία.

Πολυ σύνηθες είναι το φαινόμενο της αδυναμίας συγκέντρωσης σε παιχνίδι ή διάβασμα σε κοντινή απόσταση! 

Στραβισμός: Κατάσταση κατά την οποία τα δύο μάτια προσαρμόζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Συνήθως το ένα μάτι προσαρμόζει σε ευθεία θέση, ενώ το άλλο πιο πάνω, κάτω, αριστερά ή δεξιά.

Τα μάτια φαίνονται να κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις μερικές φορές ή συνεχώς. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου τα παιδιά είναι κουρασμένα ή ασθενούν.
Επιπροσθέτως, μερικά παιδιά μπορεί να γυρίζουν το κεφάλι τους ή ακόμα να κοιτάζουν λοξά σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την όρασή τους!

Στη φυσιολογική όραση και τα δύο μάτια έχουν στόχο την ίδια εικόνα και ο εγκέφαλος μετατρέπει τα σήματα των δύο οφθαλμών σε μία καθαρή εικόνα με τρείς διαστάσεις.

Στη περίπτωση του στραβισμού, τα δύο μάτια δεν έχουν τον ίδιο στόχο και επομένως τα σήματα που στέλνονται στον εγκέφαλο είναι συγχυσμένα. Σε αυτή την περίπτωση η εικόνα του ενός ματιού αυτόματα και ασυνείδητα απωθείται σταδιακά από τον εγκέφαλο και έτσι ξεκινά η πτώση της όρασης, έως ότου γίνει μόνιμη, εάν δεν διορθωθεί!



                                                                                                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου