Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Η Έννοια και τα Συμπτώματα της Ψευδομυωπίας!



Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των νέων που υποφέρει από θολή όραση αυξάνει συνεχώς. Η θόλωση της όρασης παρουσιάζεται ξαφνικά και χειροτερεύει μέσα σε διάστημα ενός με δύο μήνες. Το μεγαλύτερο σύμπτωμα είναι η διαλείπουσα θόλωση της όρασης για μακρυά, η οποία γίνεται κυρίως αντιληπτή μετά από παρατεταμένη περίοδο κοντινής δραστηριότητας ή εργασίας!
Η κατάσταση αυτή ταυτίζεται με την μυωπία και ονομάζεται ΨΕΥΔΟΜΥΩΠΙΑ!

Η Ψευδομυωπία αναφέρεται ως μια διαλείπουσα (κατά τακτά χρονικά διαστήματα) και προσωρινή αλλαγή του ματιού σε μυωπία! Όπως και στην περίπτωση της μυωπίας, έτσι και στην ψευδομυωπία οι ακτίνες του φωτός προσπίπτουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και όχι πάνω σε αυτόν.

Ο παροδικός σπασμός που κάνει ο ακτινωτός μυς προκαλεί την αύξηση της διαθλαστικής δύναμης του φακού του ματιού. Η αιτία μπορεί να είναι οργανική, εξαιτίας της  διέγερσης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος ή λειτουργικής φύσεως, λόγω έντασης ή κούρασης του οφθαλμικού συστήματος.

Το βασικό χαρακτηριστικό της ψευδομυωπίας είναι η ασθενωπία! Η ασθενωπία είναι η αίσθηση του ασθενούς ότι τα μάτια του κουράζονται.

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση ποικίλων συμπτωμάτων, όπως είναι ο πονοκέφαλος, ο περιοφθαλμικός (γύρω από τα μάτια) ή ενδοφθάλμιος (μέσα στο μάτι) πόνος, η δακρύρροια, η ζάλη και φυσικά η θόλωση της όρασης.

Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σύνηθες σε έφηβους  και νεαρούς ενήλικες που έχουν έντονη και συνεχή προσαρμογή στην κοντινή όραση!



Εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις οπτικών απαιτήσεων, για παράδειγμα σε μαθητές και φοιτητές που ετοιμάζονται για εξετάσεις και διαβάζουν πολύ ή σε περιπτώσεις πολύωρης ασχολίας – εργασίας με τον υπολογιστή.


Η όραση στην περίπτωση της ψευδομυωπίας, όπως και στην μυωπία, αντιμετωπίζεται με μυωπικούς φακούς!

Εάν η θεραπεία δεν γίνει στον σωστό χρόνο, υπάρχει η πιθανότητα η ψευδής μυωπία να γίνει πραγματική! Το συντομότερο που θεραπεύεται, το καλύτερο για τον πάσχοντα!

Η θεραπεία είναι εξαρτώμενη από την φύση της ψευδομυωπίας!
Οι περιπτώσεις οργανικής φύσεως περιλαμβάνουν πέρα από την χρήση γυαλιών οράσεως και φαρμακευτική αγωγή, ειδικά εάν παρουσιαστεί εγκεφαλική βλάβη ή οφθαλμική φλεγμονή!
(Με την καθοδήγηση του οφθαλμιάτρου και μόνο, μπορεί να σας χορηγηθούν τοπικές οφθαλμικές σταγόνες, π.χ μυδριατικά και κυκλοπληγικά, τα οποία θεραπεύουν την ψευδομυωπία)

Η λειτουργική ψευδομυωπία, αντιμετωπίζεται επιπλέον με τροποποίηση των συνθηκών εργασίας.
Για παράδειγμα, ενώ διαβάζετε ή χρησιμοποιείτε υπολογιστή, είναι σημαντικό να κάθεστε σε απόσταση 40 - 50cm από το αντικείμενο εργασίας και να μην κάθεστε πολύ κοντά!

Επιπροσθέτως, κάθε μισή ώρα, επιλέξτε να παρακολουθείτε ένα
αντικείμενο για μακρυά!
Με αυτόν τον τρόπο ξεκουράζεται για λίγο τον μύ!

Συμπερασματικά, η ψευδής μυωπία είναι φαινόμενο πολύ συχνό και εύκολα αντιμετωπίσημο! Εάν τύχη να αντιμετωπίζετε συμπτώματα κούρασης και θόλωσης των ματιών ή πολύ απλά, ξαφνικά νιώθετε ότι δεν βλέπετε όπως βλέπατε, επικοινωνήστε ή συμβουλευτείτε τον οπτομέτρη ή οφθαλμίατρό σας!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου