Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οφθαλμός και Υπερμετρωπία!

Όταν ο οφθαλμός βλέπει φυσιολογικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, τότε το φώς εστιάζει απευθείας πάνω στον αμφιβληστροειδή (όργανο του οφθαλμού που στέλνει, μέσο του οπτικού νεύρου, τα σήματα στον εγκέφαλο για να δημιουργήσει την καθαρή εικόνα).
Σε ορισμένους ανθρώπους, η ανατομία του οφθαλμού διαφέρει και το μάτι παρουσιάζεται είτε μικρότερο, είτε μεγαλύτερο από το φυσιολογικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να εστιάζονται μπροστά ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή και όχι επάνω του, προκαλώντας την μυωπία και την υπερμετρωπία αντίστοιχα. Και οι δύο περιπτώσεις δεν θεωρούνται ασθένειες, αλλα συνήθη προβλήματα όρασης, γνωστά ως διαθλαστικές ανωμαλίες , τα οποία διορθώνονται με γυαλιά, φακούς επαφής και τα τελευταία χρόνια με χειρουργική επέμβαση ( Laser).


Αναφορικά με την Υπερμετρωπία, οι εικόνες παρουσιάζονται θολές σε κοντινή απόσταση και σε προχωρημένες ηλικίες και σε μακρινή.
Στην υπερμετρωπία ο οφθαλμικός βολβός είναι μικρότερος από το φυσιολογικό.

Οι ακτίνες του φωτός συναντούν τον αμφιβληστροειδή πολύ πριν 
κάνουν εστίαση!
Επιπροσθέτως, η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται και σε διαθλαστική δύναμη του φακού ή του κερατοειδή, περίπτωση η οποία εμφανίζεται και στην μυωπία.


Τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες με υπερμετρωπία, συνήθως δεν αντιλαμβάνονται την θολή όραση, διότι οι βολβοί των ματιών σε αυτή την ηλικία, έχουν τη δυνατότητα, με τη βοήθεια των οφθαλμικών μυών, να αλλάζουν σχήμα και να πλησιάζουν τον αμφιβληστροειδή, παρόλο που υφίσταται διαθλαστική ανωμαλία. Έτσι λοιπόν, οι μύες των ματιών, με τον σπασμό που κάνουν, δίνουν την δυνατότητα στο φακό να γίνει πιο κυκλικός και ως αποτέλεσμα το φώς να φθάνει σωστά πάνω στον αμφιβληστροειδή και να σχηματίζεται η καθαρή εικόνα.

Η προσαρμογή αυτή γίνεται ακούσια. Συνήθης ένδειξη πιθανής υπερμετρωπίας είναι η παρουσία πονοκεφάλων ή η καταπόνηση των ματιών (αίσθηση κούρασης), μετά από πολύωρη κοντινή εργασία ή διαβάσμα.  



Υπάρχει το ενδεχόμενο, η υπερμετρωπία να μην γίνει αντιληπτή για χρόνια, παρόλα αυτά, η ακούσια οφθαλμική διορφωτική ικανότητα μειώνεται με το πέρας της ηλικίας.

Συγκεκριμένη ηλικία εμφάνισης της υπερμετρωπίας δεν υπάρχει, ειδικά
σήμερα που η χρήση της κοντινής όρασης με τον υπολογιστή ειναι έντονη. Εντοπίζεται περίπου στην ηλικία των 35 - 40, εναλλακτικά νωρίτερα ή αργότερα.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει τα γυαλιά!
Συχνά, εμφανίζονται  περιπτώσεις ατόμων που έφτιαξαν τα γυαλιά της υπερμετρωπίας αλλά έκαναν χρήση μετά από πολύ καιρό, αναφέροντας ότι τους κούραζαν. 

Συμπερασματικά, η υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία, που εντοπίζεται σε άτομα με μικρό οφθαλμό ή οφθαλμό με μικρή διαθλαστική δύναμη!
Διορθώνεται με υπερμετρωπικούς κυρτούς οφθαλμικούς φακούς ή φακόύς επαφής και ενδεχομένως με διαθλαστική χειρουργική επέμβαση!
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου