Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Τα Παιδιά αποκαλύπτουν την Άγνοια της εξέτασης των Ματιών



Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι το 54% των παιδιών - εφήβων, ηλικίας μεταξύ 11 - 15 ετών, αγνοεί τον συνιστώμενο διετή έλεγχο της όρασης. Αξιόλογη παράλειψη φυσικά, καθώς όπως το σώμα, έτσι και οι οφθαλμοί ενός παιδιού - εφήβου στο ηλικιακό αυτό διάστημα μεταβάλλεται σημαντικά.

Η έρευνα, έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων παιδιών - εφήβων δεν γνώριζαν για τον επιτακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ενώ το 44% δεν είχε επισκευφθεί ποτέ τον οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες, για διάφορους λόγους, παραμελούν τον έλεγχο της υγείας των ματιών των ιδίων, καθώς και των παιδιών τους. Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη γίνεται απαραίτητη μόνο εφόσον το παιδί παρουσιάσει εμφανή συμπτώματα, λ.χ πονοκεφάλους, τρίψιμο των οφθαλμών, περίεργες εκφράσεις των ματιών(κλείνει ή σφίγγει τα μάτια του), πηγαίνει κοντά στην τηλεόραση κ.τ.λ.

Επιπροσθέτως, σημαντική ευθύνη φέρουν οι αρμόδιοι φορείς υγείας που δεν προωθούν σωστά την αναγκαιότητα της υγείας των ματιών, τόσο στους γονείς, κηδεμόνες και δασκάλους, όσο και στα ίδια τα παιδιά.

"Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνεχής χρήση του υπολογιστή, έχει επηρεάσει αρκετά την όραση, συχνά παραπονούνται για κόπωση των οφθαλμών ή ξηροφθαλμίες, ακόμα και στην εφηβική ηλικία".

Επίσης, μέρος της έρευνας αφορούσε την ψυχολογία του παιδιού - εφήβου, το οποίο ειναι διοπτροφόρος.
Επιλέχθηκαν σε ένα σχολείο δέκα παιδιά, στα οποία ανατέθηκε να φορούν γυαλιά όρασης της αρεσκείας τους (χωρίς διόρθωση) για κάποιο χρονικό διάστημα.Στο διάστημα αυτό, κατέγραφαν  καθημερινά τις αλλαγές στην συμπεριφορά τους και στην ψυχολογία τους.

Μετά τις πρώτες πέντε μέρες τα γυαλιά έγιναν μέρος της εμφάνισής τους και παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στην συμπεριφορά τους, δείχνοντας οτι αποδέχτηκαν την νέα τους εμφάνιση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εμφάνιση ενός νέου παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του. Οι γονείς - κηδεμόνες πρέπει να παροτρύνουν την επιλογή που θα κάνει το παιδί - έφηβος για τα γυαλιά όρασης, ώστε να επιτευχθεί η χρήση τους.

Υ.Γ: Τα ταμεία υγείας των ασφαλισμένων χορηγούν στα παιδιά τους (έμμεσα ασφαλισμένοι) κάποιο ποσό για γυαλιά όρασης και φακούς επαφής. Επισκεφθείτε το www.peoo.gr (πανελλήνια ένωση οπτικών ή οπτομετρών) και ενημερωθείτε για τις παροχές των ταμείων υγείας.



Link: Optometry Today.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου