Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

The Social World Of Older People

Μια έρευνα έδειξε ότι μεταξύ 40% και 50% των ηλικιωμένων ενηλίκων με κάποια οφθαλμική πάθηση, η οποία προκαλεί  πτώση της όρασης , περιορίζουν την δραστηριότητά τους, φοβούμενοι την πτώση και συνεπώς κάποιο ατύχημα!

Οι ερευνητές προειδοποιούν, ότι μία τέτοια κατάσταση, συμβάλλει απόλυτα στην κοινωνική απομόνωση και αναπηρία αυτών των ατόμων.

Με επικεφαλή την Ellen Freeman του πανεπιστημίου στο Μόντρεαλ (in Quebec, Canada) συστάθηκε μία ομάδα ερευνητών που εξήτασαν  και συνέκριναν την συμπεριφορά ατόμων με προβλήματα όρασης και ατόμων με φυσιολογική όραση.

Στην έρευνα πήραν μέρος 93 ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση Ωχράς κηλίδας, 57 ασθενείς με δυστροφία ενδοθηλίου του Fuchs (δυστροφία του κερατοειδούς), 98 ασθενείς με γλαύκωμα και 97 ασθενείς με φυσιολογική όραση.  
Εξετάστηκαν και ερωτήθηκαν για την συμπεριφορά τους απέναντι στις δραστηριότητες.

Συνολικά, 40% με 50% των ασθενών με οφθαλμική πάθηση ανέφεραν περιορισμό των
δραστηριοτήτων τους εξαιτίας του φόβου τους μην πέσουν και χτυπήσουν, ενώ μόνο 16% των συμμετεχόντων με φυσιολογική όραση ανέφερε μείωση των δραστηριοτήτων τους για διάφορους λόγους. 


Η ομάδα των ασθενών με δυστροφία του κερατοειδούς (Fuchs) εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης δραστηριότητας, ακολουθούμενοι απο την ομάδα των ασθενών με γλαύκωμα και τέλος αυτών με ηλικιακή εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας.

Σημαντικά, υπερτερούσαν οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες,
οι οποίες έπασχαν, λόγω της κατάστασης, από
κατάθλιψη και νοσηρότητα.


Συνοπτικά, οι ερευνητές δηλώνουν ότι, οι ηλικιωμένοι ενήλικες με χαμηλή όραση παραμένουν δραστήριοι όσο δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.
Υψίστης σημασίας είναι οι μέθοδοι αναζωογόνησης, είτε από συγγενικά πρόσωπα, είτε από κατάλληλους ιατρούς ή οργανισμούς, οι οποίοι βοηθούν τους ενήλικες να κερδίσουν πάλι την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Με αυτό τον τρόπο τα άτομα αυτά θα ασκήσουν πάλι δραστηριότητες και θα αποφύγουν την απομονωμένη ζωή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου