Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Γλαύκωμα: Δυσκολία Ανάγνωσης

Οι ασθενείς με γλαύκωμα παρουσιάζουν δυσκολία κατά την διάρκεια ανάγνωσης ενός βιβλίου ή μιας εφημερίδας, σύμφωνα με μία έρευνα ενός group αμερικανών ερευνητών.




Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρήθηκε  μεγάλη δυσκολία ανάγνωσης σε ανθρώπους με γλαύκωμα, οι οποίοι διάβαζαν φωναχτά και ακόμα περισσότερο σιωπηλά!
Η βασική αιτία είναι η 'κούραση' που προκαλείται στα μάτια, καθώς στους γλαυκωματικούς οφθαλμούς υπάρχουν οπτικά πεδία (σημεία) τα οποία είναι εκφυλισμένα και συνεπώς δεν έχουν καθαρή εικόνα - όραση






Για την μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Investigative Ophtalmology and Visual Science", οι ερευνητές συνέκριναν την ταχύτητα ανάγνωσης, σε γλαυκωματικούς ασθενείς με διόφθαλμη (και στα δύο μάτια) απώλεια όρασης και σε αυτούς με φυσιολογική διόφθαλμη όραση!

Ανακάλυψαν, ότι ο χρόνος και η ταχύτητα ανάγνωσης 'φωναχτά' σε ασθενείς με γλαύκωμα, ήταν 6-7% πιο αργός από αυτόν στους υγιείς αναγνώστες.
Ενώ παράλληλα, σημειώθηκε ο χρόνος ανάγνωσης 'σιωπηλά', ο οποίος μειωνόταν στο 16%.

Επιπρόσθετα, στους γλαυκωματικούς ασθενείς ήταν πιο πιθανό, κατά την διάρκεια ανάγνωσης, να μειώνουν ταχύτητα κατά 0,5 λέξεις το λεπτό ή και περισσότερο, σε σχέση με τους φυσιολογικούς αναγνώστες.

Συμπερασματικά, τα άτομα με γλαυκωματική κούραση μειώνουν την ταχύτητα και τον χρόνο ανάγνωσης με το πέρας του χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
(Link: Optometry Today)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου